Ärtbulla

Farmor vars föräldrar var från Gössagården i Almo i Siljansnäs bakade alltid ärtbulla till jul. Men sedan hon gick bort så har det tyvärr inte blivit nått bakat förrän nu. Har googlat runt lite och läst mig till att ärtmjöl ansetts som nödmjöl i större delen av Sverige medan det i Siljansbygden använts vid högtider. Är inte helt lätt att få tag på ärtmjöl här i trakten, men när Fru H hälsade på sin mor i Leksand passade hon på att köpa lite till mig.

Hela familjen bakar.

Hela familjen bakar.

Ärtbulla recept

1 l mjölk
2 1/2 hg smör
1/2 kg ärtmjöl
1 hg jäst
Vetemjöl till en ganska hård deg, knåda ordentligt och låt sen jäsa.
Arbeta där efter i
2 dl kokt mosad potatis
1 1/2 dl socker
1 dl sirap
Efter tycker och smak krydda degen med
salt
stött anis
stött fänkål
malda pomeransskal

Gör runda platta kakor med först slät kavel, tag sen några tag med kruskavel.
Grädda båda sidorna av kakan på medelstark värme i torr gjutjärnsstekpanna.

Travar med ärtbulla.

Travar med ärtbulla.

Advertisements

5 kommentarer

  1. december 6, 2011 den 6:31 e m

    För det första är det en underbar bild på glada gossen.
    För det andra påminner receptet väldigt mycket om svärmors läfsor. Hur blir smaken med ärtmjöl jämfört med vetemjöl?
    För det tredje, tack för din underbara blogg, jag kastar mig över varje nytt inlägg.

    • Elin said,

      december 7, 2011 den 8:24 e m

      Det verkar som det finn massor med recept med små variationer, och beroende på vart i från man kommer så heter brödet olika, pojkvännen säger glödkakor och våra hyresvärdar säger slafs.
      Tror att bröd med ärtmjöl blir lite gulare i färgen, lite stelare i konsistensen och kanske aningen beskare än bröd bakat med bara vetemjöl.
      Det är jätte roligt att du tycker om min blogg 😀 Blir extra roligt att skriva inlägg när du ger så fina och uppskattande ord.

  2. Barbara said,

    december 7, 2011 den 6:00 e m

    Dito – se ovan…! 🙂
    Nu gäller det att forska lite – om det finns ärtmjöl här!

    • Elin said,

      december 7, 2011 den 8:30 e m

      Barbara, jag gör också ett dito till det två sista meningarna på svaret jag skrivit till Kicki här ovan 😀
      Ifall det inte finns ärtmjöl i Tyskland, så kan du testa att mala torkade gula ärtor i kaffekvarn. Läste någon stans att det ska funka men jag har inte testat själv. Annars kan du ju byta ut ärtmjölet mot rågmjöl, blir nog gott det med 🙂

  3. november 7, 2014 den 5:27 e m

    […] Ärtbulla är en fin jultradition i Leksand, se recept på bloggen Assint rämmil. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: